t r e d j e ⠇ e t a s j e    om

Windmills and Giants

Bilde av Windmills and Giants Lars og Thomas fra Windmills and Giants
Foto: Marit Fuglerud
 
Kan dere si noe om hvilken musikk og hvilke tekster dere ønsker å lage nå?
Når det kommer til tekster, så er ikke det noe vi pleier å ha spesifikke planer for før vi begynner å skrive. Det hender så klart at vi har ideer om hva slags tekstlig struktur vi ønsker å benytte i en spesifikk låt, men da er det knyttet til akkurat den låta, fremfor at vi skriver visse typer tekster i visse perioder. Låtens behov er det viktigste - det den trenger for at budskapet, stemningen eller fortellingen skal bli formidlet på best mulig måte. Når det gjelder selve musikken, så er det ofte en litt annen historie. Når vi planlegger en ny utgivelse, om det er en EP eller et album, så tenker vi vanligvis nøye gjennom hvilken retning innenfor våre sjangere vi skal gå i. Vi er veldig opptatt av å fornye oss selv og å ikke skrive det samme albumet flere ganger. Det er viktig at utgivelsene våre reflekterer hvor vi er i livet akkurat nå, og at musikken vår utvikler seg i takt med vår egen musikksmak. Akkurat nå jobber vi med en dobbel-EP, hvor den ene består av fem minimalistiske akustiske låter, og den andre fem band-låter. Den akustiske EP-en er ferdig skrevet, men vi jobber fortsatt med å velge ut låter til den andre. Vi har skrevet veldig mange låter til denne utgivelsen, så da gjelder det å plukke ut de fem som gir mest mening å sette sammen, og som gjør reisen gjennom EP-en så interessant som mulig, for både oss og lytteren.
 
Baserer dere også hvilke låter dere spiller på konserter på eventuelle innspill som kommer utenfor bandet?
Når vi bestemmer hvilke låter vi skal spille på en konsert, så er det en veldig godt gjennomtenkt prosess. Det handler mye om å velge låter som vil gjøre konserten dynamisk og interessant å høre på for publikum, og for oss å spille. Vi er veldig bevisste på effekten som låters energinivå kan ha - det å for eksempel legge en rolig låt mellom to mer rocka låter, kan gjøre at alle tre får sin egen plass i konsertopplevelsen. Samtidig er det viktig å ikke gå for langt andre veien og ha annenhver rolig og rocka låt - da kan det bli for mye opp og ned, og virke ufokusert. Vi tar ikke direkte imot forespørsler om låter, men vi har tilgang på statistikk over hvilke av låtene våre som er mest populære, og som da gir en pekepinn på hvilke låter det kan være lurt å vurdere å spille. Selve «dramaturgien» i konserten er likevel det viktigste, så vi lar ikke antall avspillinger diktere hva som kommer med og ikke. Da kan det fort gå på bekostning av opplevelsen vi prøver å skape for publikum. Noe som derimot veier ekstra tungt i vurderingen er for eksempel den umiddelbare reaksjonen fra publikum i det en låt begynner. Det noterer vi oss alltid bak øret, og ser etter hvert et slags mønster i det. Det at publikum merkbart blir ekstra gira når vi spiller en spesifikk låt kan komme av mange forskjellige ting, men det er uansett verdt å merke seg til senere.
 
Vi varierer også en del ut ifra hvor vi spiller. Spiller vi i Oslo så gjør vi gjerne flere nyere låter, på grunn av at vi vet det er flere i publikum som har vært på konsertene våre før. Når vi spiller festival eller i nye byer prøver vi å lage en setliste som får frem essensen av bandet så tydelig som mulig. Vi spiller også veldig forskjellige set med fullt band sammenliknet med akustisk. Noen ganger er det gøy å dra opp en eldre låt og gi den et nytt lys blant de nyere låtene.
 
Konsertbilde av Windmills and Giants Foto: Martin Birkeland
 
Har en av dere, eller dere som band, spilt Windmills and Giants musikk på private sammenkomster?
Hvordan synes dere det eventuelt har vært, sammenlignet med å spille andre typer konserter?
Vi har en sjelden gang, og kanskje mest rett etter at vi hadde dannet bandet, spilt i diverse hagefester og bursdagsselskap, og det er jo en veldig annerledes greie enn å spille vanlige konserter. Ofte blir man bedt om å spille covere, men vi har noen ganger også spilt egne innimellom coverlåtene. Det blir vanligvis tatt imot helt greit - på samme måte som om vi hadde spilt et cover som ingen i selskapet har hørt før. Den typen spillejobber er ikke noe vi aktivt jakter på som band, men det kan absolutt være en gøy og bra opplevelse hvis ting er godt lagt til rette for at det skal være live-musikk.
 
Hva ønsker dere å oppnå som band og som artister?
Vi hadde ikke sagt nei til å kunne selge ut de største scenene, men det aller viktigste for oss er å kunne fortsette å skrive låter, gi ut album, og spille konserter uten å gå i minus. Om vi samtidig klarer å skape noe som får folk til å føle noe - noe som resonnerer med dem, så har vi alt vi kan ønske oss. Når vi skriver låter, skriver vi for oss selv, men når vi gir dem ut, så slipper vi dem ut i verden og til hvem enn som føler de trenger dem. Nå jobber vi begge også som freelance session-musikere, og med produksjon og låtskriving for andre, så vi jobber jo allerede som profesjonelle musikere, og vil helst gjøre det resten av livet.
 
Hva ønsker dere å uttrykke audiovisuelt, og eventuelt med skreven tekst, på deres profilsider på nett, slik som Youtube, Instagram, Facebook eller andre nettsider?
Mest av alt prøver vi å ha et uttrykk som gjenspeiler følelsen og stemningen som musikken vår gir. Vi er veldig bevisste på fargevalg og at de skal være gjennomgående på alle profilene våre, og at det skal være knyttet til vår nyeste utgivelse til enhver tid. Noen farger har gått igjen i nærmest alt vi har gitt ut, mens designene ellers har vært veldig forskjellige. Mye fordi det, som sagt, er viktig for oss å utvikle uttrykket vårt, og at alle albumene får sin helt egne plass i katalogen vår.
 
Try Again albumcover Try Again albumcover
Foto: Luke Rasmussen
 
Har dere vurdert å opprette en Patreon profil?
Nei, har faktisk ikke tenkt på det, men kanskje det er noe vi kan vurdere.
 
Angående sjanger
Vi hører på mye musikk som er langt unna americana, men ser ut til å alltid lande i det territoriet når det kommer til låtskriving. Da vi lagde vårt nyeste album «Try Again» så lurte vi på underveis om dette ble for langt unna materialet vi har gitt ut tidligere, men når man hører tilbake på det så er det mye nærmere enn vi trodde.